GÜMÜŞ SOĞAN

 

Kışa dayanıklı, sert ve sulu bir tür olup, diğerlerine oranla daha pahalıdır. Yemeklerde kullanıldığı gibi şifa için de tüketilir. 

 

Yemeklere tat vermek için yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan güzel kokulu bitki olan soğan, çiğ ve pişirilerek tüketilir. Hemen hemen her yemeğin vazgeçilmezi soğanlar yemeklerin lezzetini artırdığı gibi zengin besin değerleri ile sürekli tüketilmesi gereken ürünlerin başında yer alıyor. Çeşitleriyle yemeklerin tadını tamamlayan soğanlardan arpacık soğan daha çok yahni, etli ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılıyor. Kabuğu mor bir renge sahip olan kırmızı soğan, salata ve piyazlarda eşsiz lezzet sağlıyor. Gümüş soğan olarak adlandırdığımız yazlık beyaz soğanlar ise bol sulu ve tatlı yapısı ile salata ve yemeklerde oldukça iyi sonuç veriyor.

 

sezon bilgileri

 
ocak
şubat
mart
nisan
mayıs
haziran
temmuz
ağustos
eylül
ekim
kasım
aralık
GÜMÜŞ SOĞAN
ocak
şubat
mart
nisan
mayıs
haziran
temmuz
ağustos
eylül
ekim
kasım
aralık

ürün hakkında

Soğan, bedenin savunma sistemini güçlendirir. Halk arasında doğal antibiotik olarak bilinir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.

Kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür, ama iyi kolesterol düzeyini artırır.

Kanser riskini azalttığı söylenir.

Kadın hastalıkları ve kemik erimesine karşı faydaları vardır.

İdrar söktürücüdür.

İştah açar.

Damarları açar, kalbi güçlendirir.

SAKLANMASI

Kışlık kuru soğanı serin ve rutubetsiz bir yerde 2 ay kadar saklayabiliriz. Rutubetli ortamlarda soğanlar çabucak filizlenir.

En iyi saklama koşulu file içinde, hava akımı olan uygun bir yere asarak saklamaktır. Soğanla patatesi yan yana tutmak da doğru değildir. Soğan patatesin neminden dolayı daha çabuk filizlenebilir.