ZERDEÇAL

Zingiberaceae (Zencefilgiller) familyasının Curcuma longa türü yani zerdeçal aromalı ve renklendirici özellikli rizomlara sahiptir. İlkbaharda rizomlardan uzayan her bir sürgün gelişerek ortalama on tane yaprak verir. O sırada toprak altında yeni rizomlar (yumrular) oluşur. İri ve gösterişli olan yapraklarının sapları iç içe gelişmiş haldedir ve yalancı gövde oluştururlar. Yerden 1m kadar yükselebiliyorlar.

 

Çiçeklenmesi ilginçtir. Çiçek sapının ucunda ananasın tepesi gibi yaprakçıklar iç içe yukarı doğru uzar. En uçtakiler beyazdır. Sonra yeşillenirler. Yeni çıkanlar beyaz olur. Yeşillenenlerin aralarından gerçek çiçekler sarı sarı kendilerini gösterirler. Sonra çimlenme özelliği olmayan kısır çekirdekler verir (yani tohumları işe yaramaz). Bundan dolayı gerçek tür olmaması ihtimali kuvvetlidir. Yabani zerdeçal denen Curcuma aromatica türü ile başka Curcuma türleri arasında melezlemeyle oluşturulmuş bir hibrit olduğu düşünülüyor. Zaten hiçbir yerde doğal olarak gelişim gösterdiğine rastlanmamış.

 

Ege bölgesi ve Akdeniz gibi sıcak iklime sahip alanlarda kış dönemlerinde içeride yetiştiriciliği sağlanabilir. Zerdeçal türleri içerisinde yer alan pembe çiçekli zerdeçal, süs bitkisi olarak yetiştirildiğinden sıcak kesimlerde kış mevsiminde içeri alınmasına gerek yoktur.

 

Zerdeçal bitkisi yetiştiriciliği için bitkinin tohumları yerine kökü kullanılır. Ekim sırasında zerdeçal köklerinin kullanılmasının amacı ise zerdeçalın tohumlardan ürememesinden kaynaklanmaktadır. Zerdeçal ekmek için marketten aldığınız zerdeçal köklerini çimlendirmekle işe başlayabilirsiniz.

 

sezon bilgileri

 
ocak
şubat
mart
nisan
mayıs
haziran
temmuz
ağustos
eylül
ekim
kasım
aralık
ZERDEÇAL
ocak
şubat
mart
nisan
mayıs
haziran
temmuz
ağustos
eylül
ekim
kasım
aralık

ürün hakkında

Ürün açıklaması